Morski akvarij

Akvarijske ribe izvirajo iz Tihega, Indijskega, Atlantskega oceana in avstralskih morij. V ujetništvu se zelo težko razmnožujejo, v akvariju se težje prilagodijo življenju, največja težava je prehrana.

Priprava vode

Akvarij najprej napolnimo s sladko vodo, ki jo 24 ur prezračujemo in mešamo. Nato izračunano količino soli raztopimo v vodi akvarija, za kar sol potrebuje 24 – 48 ur.

Rastlinski svet

V morskih akvarijih ne najdemo nobene vrste višje razvitih rastlin. V tropskem akvariju bi se lahko prilagodile in uspevale razne vrste alg, če jih nabiramo v naravnem okolju, jih moramo izruvati s kamnom ali tistim delom podlage, kamor so prirasle. ( kroglasti, polsteni kodijum, halimeda, udoteja, morske solate, sredozemska in pemata kavterpa)

Svetloba

Razmerje moči svetil glede na vrsto morskega akvarija:

Filtriranje morske vode

Idealna rešitev za filtriranje morske vode bi bila naprava iz dveh ločenih filtrov, od katerih bi eden z majhnim pretokom vode opravljal biološki del prečiščevanja, drugi z močnim pretokom vode pa mehanski del prečiščevanja vode. Uporabljati smemo tudi talne filtre, s katerimi pospešimo pretok vode skozi precej grobozrnata tla in usedline, vendar sam nikoli ne zadošča. Za filtre je najbolj primerna penasta guma od 6 – 8 cm, ne uporabljamo šote in aktivnega oglja.

V morskem akvariju mora biti zagotovljena nespremenljiva temperatura 25 – 26 stopinj C. Naravna morska voda ima v primerjavi z umetno pripravljeno vodo nekaj pomanjkljivosti – včasih jo je najprej potrebno prečistiti skozi filtre. Pri umetno pripravljeni vodi je potrebno kupljeno mešanico soli samo raztopiti v določeni količini vodovodne vode.

Posebni postopki pri zagonu

Lapo d.o.o. | www.lapo.si
Zavrl & Zavrl d.o.o.
Računovodski servis Biro 46